5 Eylül 2013 Perşembe

BÖĞÜRTLENLİ REÇELİM

Ve geldi böğürtlenli reçelim :) Bekleyişi zor oldu ama yemesi harikaaaa. 1 büyük kavanoz kadar elimizde artık doya doya yeriiim. Sizde yapmak isterseniiiz; 600 gram böğürtleni güzelce yıkayıın, tencereye böğürtlenleri alıp üzerine yaklaşık 2 su bardağı şekeri de ekleyip kısık ateşte 30 dakika bekletin. Arada karıştırarak önce harlı ateşte daha sonra kısık ateşte 20 dakika kaynatın. Ocaktan almadan önce de 1-2 damla limon damlatın :)


Yemesine doyum olmaz :)  Afiyet olsun :)  

Şimdi geleliiim böğürtlenin faydalarına...

Yapılan bir araştırma sonucuna göre böğürtlen özefagus kanserine karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
Ayrıca kolon kanserine karşı da faydası bilinmektedir. İçeriğinde bulunan siyanidin adlı bir madde tümör gelişimini önlemekte.
      Böğürtlen C vitamininden zengin bir meyvedir. Yaşlanmaya karşı koruyucu, belirtileri azaltıcıdır.Antioksidan oranı yüksek olan böğürtlen bağışıklık sistemini güçlendiren mucizevi bir besin.İçeriğindeki antosiyaninlerden dolayı şeker hastalığına da karşı koruyucu, belirtileri azaltıcı özelliği vardır.Pektin içeriği yine yüksek olan böğürtlen kolesterol seviyesinin de azalmasında faydalıdır.
     Potasyumdan zengin olması nedeniyle kan basıncını, tansiyonu düzene sokar.Yüksek oranda K vitamini içermesi özellikle bayanlarda osteoporoza karşı korumakta.Kalori miktarının da düşük olması, yaklaşık 1 avuç kadarı 60 kalori, diyet yapanların da rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir.Kan şekerini dengeleyici özelliğinden dolayı yeme ataklarını azalttığı araştırmalarca desteklenmekte.Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinden de zengin bir meyve olan böğürtlen sinir sistemini onarıcı, depresyona karşı koruyucu, hafızayı güçlendirici özelliği bulunmaktadır.



Böğürtlenli Reçel şarkısı da benden size gelsin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder